WIL JE MET ONS KENNISMAKEN?

Waarom het maken van een plan wel handig is

door Mariëtte – In mijn vorige blog stelde ik dat een financieel gezonde onderneming allereerst een ondernemer met een gezonde relatie tot geld nodig heeft. 
Daarnaast ben ik van mening dat een financieel gezonde onderneming ook een financieel gezond plan nodig heeft. 

Voor veel ondernemers is het stellen van doelen een flow-breaker. Veel liever benutten ondernemers kansen wanneer die zich voordoen. Denken ze dat het hebben van een plan zorgt voor afremming in plaats van vooruitgang. 

Maar een plan staat nooit in steen gebeiteld. Alles is nog steeds mogelijk. Jij bepaalt uiteindelijk altijd zelf waar je ja of nee tegen zegt.

Vraag mij geen stippen op horizons te zetten. Ik ga liever met de flow mee.  Toch heb ik geleerd dat het samen kan gaan. Zowel het maken van een plan met daarin doelen voor het komend jaar. Als het meebewegen met de stroom. 

Stel je eens voor dat je op de bonnefooi door Europa wil reizen. Om niet alsmaar rondjes door Nederland te blijven rijden, moet je allereerst beslissen of je bij Duitsland of bij België de grens over wilt. Kies je voor België en “dus” richting Frankrijk af te reizen, dan wil dat niet zeggen dat je niet ook Tsjechië kunt aandoen. Het maken van deze eerste beslissing zorgt ervoor dat je weet welke richting je in eerste instantie op gaat. Het zegt nog niks over de route daarna. 
Belangrijk is om van tevoren te weten hoeveel tijd je voor je reis beschikbaar hebt. Heb je 2 weken of 2 maanden? Welke steden of landen wil je per se zien en past dat binnen het tijdsbestek? Wat is nodig om het haalbaar te maken?  

Een andere beslissing zou kunnen zijn of je wel of niet door de bergen wil rijden. Heb je de skills en de moed om haarspeldbochten te nemen of is het voor jou fijner om vooral over snelwegen te reizen. 

Het maken van een plan kan dus zo gedetailleerd mogelijk opgesteld worden als jij wil. Of zo min mogelijk. Maar het schept in ieder geval bepaalde kaders. Het geeft richting en je hebt van tevoren nagedacht over jouw wensen en talenten. Daar hoef je dan op je reis geen tijd meer aan te besteden. Op een kruispunt is het waarschijnlijker dat je sneller kunt beslissen welke kant je op gaat. 

Tuurlijk, het maken van een plan kost tijd. En tegelijk bespaart het tijd! En in ondernemersland geldt tijd is geld. 

Terug naar een financieel plan voor jouw onderneming.  

Waar begin je dan?  

 Een eerste uitgangspunt kan zijn: hoeveel salaris wil jij per maand verdienen voor je privé huishouden? Op basis van de kosten die je afgelopen jaar hebt gemaakt, hoeveel omzet moet je dan dit jaar maken om dat salaris te kunnen betalen?  

Het salaris van de ondernemer komt namelijk uit de winst die overblijft van de omzet na betaling van kosten en belastingaanslagen. Vraag eventueel een winstadviseur om hulp bij het maken van de berekeningen.  

Blijkt dat jouw omzet omhoog moet, dan kun je aan de slag met het maken van een actieplan: hoe krijg jij die omzet binnen. Wie is jouw ideale klant? Klopt jouw dienst of product nog? Hoe krijg je nieuwe klanten aan tafel. Kun je je tarief verhogen? Wat moet jij zelf nog ontwikkelen om dit jaar tot een goed einde te brengen? 

Vragen die je jezelf liever vooraf stelt dan ad hoc als er een nieuwe klant aanbelt. 

Weet jij hoeveel omzet je dit jaar moet maken om financieel gezond te zijn? 

 

 

← Terug naar overzicht

Referenties

Sanna Langereis

“Een hele fijne middag ‘Grip op Geld’ heb ik mogen volgen. Eindelijk echt overzicht over de financiën van mijn onderneming. Ik weet nu welke stappen ik wil nemen dit jaar en wat ik te doen heb om te gaan groeien. Ik begin cijfers leuk te vinden!”

Sanna Langereis

Anne-Marije van Riet

“Inzicht in cijfers geeft plezier, waardoor geld een andere lading krijgt!”

Anne-Marije van Riet

Jolanda de Jong

“Na de masterclass Grip op Geld ben ik zekerder geworden om mijn bedrijf verder te helpen. Ik ben de geldcoaches erg dankbaar voor deze kans en raad het iedereen aan. Professioneel en ze geven je vertrouwen, ook als je weinig met boekhouden en geld hebt”

Jolanda de Jong

Marcella van Doorn

“Als zelfstandig ondernemer maak ik gebruik van de diensten van Het CijferParadijs. Ik ben supertevreden. Werken met het programma Snelstart waardoor boekhouden weer leuk word en mij niet veel tijd kost. Yvonne is de stille motor: bescheiden en op de achtergrond verzorgt zij de BTW-aangifte en reageert ze op vragen tussendoor. Betrouwbaar en degelijk!”

Marcella van Doorn

Jolanda Schut

“Ik wilde graag meer inzicht in cijfers. Het was fijn om tijdens de training meer kennis op te doen. Bijvoorbeeld het verschil tussen cijfers en geld. Dank je wel Tanja!”

Jolanda Schut

Charlotte Puyman

“Ik vond het een heel zinvolle en waardevolle middag! De masterclass Grip op Geld biedt het inzicht om met meer vertrouwen en gevoel van vrijheid uitgaven te plannen”

Charlotte Puyman

Mary Nap

“Dit ging veel dieper dan kennis van geld. Moneymindset! Leuk om met het geldspel de inkomsten en kosten van je eigen bedrijf duidelijk te maken. Inzicht in je financiën is heel belangrijk.”

Mary Nap

Roos van Harderwijk

“Administratie & geld. Ik vind het ingewikkeld en gewoon niet leuk. Tanja en Mariëtte hebben mij geholpen dit scherp te krijgen”

Roos van Harderwijk

Annemiek Beets

“Ik ging open de training in. Heb me weer over grenzen heen gezet; heb nu inzicht in mijn eigen cijfers. Ik kan een training door Tanja zeker aanraden aan anderen!”

Annemiek Beets

Eva Cornet

“Mariëtte coacht je op een prettige manier zodat je meer focus je onderneming kunt aanbrengen en beter je ideale klant kunt bepalen. Echt een aanrader!”

Eva Cornet

Rob Nierop

“Het CijferParadijs werkt al jaren samen met Snelstart. Als klant word je op een fijne manier en echt als mens en ondernemer ondersteund. Geen administratie stress meer en alle focus op de toekomst!”

Rob Nierop

Guy Klooster

“Ik ben erg tevreden met de samenwerking en het contact met Ellen. Ik probeer alles op de juiste posten te boeken, Ellen corrigeert waar nodig. Tot op heden erg tevreden, raad het iedereen aan”

Guy Klooster

Loes Kamst

“Ik kwam naar de trainingsdag voor inzicht en om kracht op te doen. Het was een dag vol inspiratie. Tanja was zeer duidelijk en rustig.”

Loes Kamst

Ben Prins

“In de masterclass merkte ik al dat cijfers concreter zijn en ook dat er meer overzicht is. De sfeer was heel open en informeel. Heel fijn! Dat maakt de lastige cijferwereld veel toegankelijker”

Ben Prins

Annemieke Jongbloed

“De masterclass was helder met een goede opbouw, persoonlijk en uitdagend. ik ben nu in staat realistische doelen te stellen.”

Annemiek Beets

Evie Daniels

“Mariëtte weet je als ondernemer enthousiast te maken voor cijfers. Ik heb nu goed overzicht over mijn financiën en en ga veel planmatiger en efficiënter te werk. En zo wordt mijn onderneming steeds gezonder, op alle terreinen”

Evie Daniels

Odette

“Tanja creeert een open, veilige warme sfeer in de masterclass. Door spaardoelen helder te krijgen wordt het makkelijker en leuker!”

Odette

Laura Grüntjens

“Mariëtte vertelt lekker, helder en vooral enthousiast. Het meest nuttige van de online workshop vond ik de verschillende rekeningen openen. Dat was echt een eye-opener!”

Laura Grüntjens

Raymond & Linda

“We waren erg nieuwsgiering naar de training Cijfers & Geld en de dag heeft aan alle verwachtingen voldaan. Het inzicht dat meer ondernemers met dezelfde problemen zitten. En dat we cijfers best wel goed begrijpen! Het was een leerzame dag en we kunnen de training van harte aanbevelen.”

Raymond en Linda

Jacklin Goverde

“Het is voor mij een verademing dat ik het niet alleen hoef te doen. Want je kan dingen wel snappen maar het voor jezelf doen is een heel ander verhaal, daarvoor moet je gewoon met een expert samenwerken. Zoals de toppers van Het CijferParadijs!”

Jacklin Goverde

Jelle Batteram

“Je voelt je bij Tanja ontzettend op je gemak terwijl het voor mij toch vrij persoonlijke materie is.”

Jelle Batteram

Richard Wolfe

“…. Pijn… ondernemerspijn…. het ging eigenlijk heel goed met mijn bedrijf als je keek naar de klanttevredenheid maar toch was wat er onder de streep over bleef jaar na jaar teleurstellend. Dankzij de dames van Het CijferParadijs en hun begeleiding in de Grip op Geld methode scoor ik als ondernemer duidelijk een hoger cijfer en een rustigere vakantie”

Richard Wolfe

Linda Hof

“Bij Tanja heb ik de masterclass Grip op Geld gevolgd. Een fijne middag vol goede inzichten! Echt een aanrader!”

Linda Hof

Angelique Goos

“De potjes helpen mij overzicht te behouden!”

Angelique Goos

Miriam van der Zee

“Ik ben weer wakker geschud en aan het denken gezet”

Miriam van der Zee

Yara van den Eertwegh

“Mijn wens was meer zekerheid ervaren in overzicht hebben op mijn financiën, weten dat mijn administratie klopt. En hoe ik kan omgaan met verschillende potjes en geld opzij leggen. De excel tool en het gedachtegoed van Profit First biedt mij dat nu”

Yara van den Eertwegh

Vincent Voorduin

“Mariëtte en Tanja hebben mij geholpen om mijn cash flow in kaart te brengen. Door te werken met het CijferParadijs werd voor mij duidelijk waar kansen lagen tot (financiële) groei en waar ik eventueel kon besparen op kosten. Het heeft mijn ontwerpbureau een enorme boost geven en meer plezier  in het werken met geld. Ik beveel ze van harte aan.”

Vincent Voorduin

Ingrid Boot

“Ik werk al behoorlijk wat jaren als ondernemer, maar al die jaren vond ik het lastig om een goed overzicht te krijgen in mijn financiële administratie. ik deed maar wat …beetje sparen , rekeningen betalen , best ok. Deze workshop met Tanja heeft mij alle tools gegeven waarmee ik volledig aan de slag kan.”

Ingrid Boot

Jose Koster

“Zo blij dat ik door Het CijferParadijs wordt ondersteund bij mijn financieel management! Deze vrouwen verstaan hun vak en weten het concept ‘boekhouden’ ook nog eens zo te brengen dat je er bijna zin in krijgt. Nu ik zicht heb op mijn financiële stromen heb ik veel meer rust”

Jose Koster