Door Mariëtte – Het voordeel van samen ondernemen is dat je 2x zoveel slagkracht hebt. Je hoeft niet alles zelf te doen en dat geldt ook voor het lezen van boeken en het volgen van workshops of webinars. Behalve slagkracht dus ook 2x zoveel inspiratie waarbij de ander kan meeliften op de aantekeningen en opgedane kennis van de ander.
Zo volgde Tanja de workshop “Happy Money” van Ken Honda en was ik blij met haar samenvatting.
Ik las in haar aantekeningen onder andere over Honda’s 4 principes van Happy Money, waarvan nr 3 ‘vertrouw op geldstromen’ is. Aangevuld met de opmerking dat het sparen van geld voortkomt uit het ontbreken van vertrouwen dat er voor je gezorgd zal worden. Er is dan sprake van angst, stagnatie, krapte en een behoefte aan veiligheid. (*1)
Ik schrok! Legt dit principe een bommetje onder ons programma Grip op Geld? Doen wij het verkeerd en bevestigen wij alleen maar de angst van ondernemers terwijl het juist onze bedoeling is om ze zelfvertrouwen en kracht te geven door goed voor hun geld te zorgen? Zien wij het dan helemaal verkeerd?!?
Nou moet gezegd dat ik volgens mijn Human Design een volkomen open hoofd heb en dat betekent in mijn geval dat alles (wat ik lees, hoor, zie) nogal overweldigend binnen komt, waarbij ik er dan gelijk iets van vindt en er gelijk iets mee moet. Gelukkig leer ik steeds beter de relevantie van mijn gedachten te bevragen en stil te staan bij wat ik werkelijk voel. Zo ook, in dit geval. Hoewel ik Honda’s principe 3 goed begrijp en ik het er ook niet oneens mee ben, voelde ik ook dat het voor mij niet de gehele waarheid is. Het is volgens mij genuanceerder dan wat ik in de aantekeningen las.
In het ‘Boek van de universele wetten’ van Willem Glaudemans las ik iets wat voor mij een beetje meer licht scheen op dit principe en op ons programma Grip op Geld.
In hoofdstuk 1.1 doet Glaudemans de formule voor de Wet Van Creatie uit de doeken: creatie is potentie maal intentie wat zorgt voor coherentie waaraan je actie toevoegt wat resulteert in manifestatie.
Met andere woorden: als je een samenhangend eindproduct wilt creëren dan zijn er behalve potentie ook intentie en acties nodig. En het hangt van de mate van intentie af hoe het eindproduct er uit zal zien.
Glaudemans schrijft in dit hoofdstuk ook: ‘evolutie gezien als proces van toevallige mutaties voortkomend uit kopieerfouten van DNA lijkt zo beschouwd een misvatting: een hoop losse stenen wordt niet zomaar een huis al wacht je miljarden jaren.’ (*2)
Ha! Dit bevestigt mijn gevoel dat je kunt vertrouwen tot je een ons weegt, maar dat manifesteert niet zomaar een ton op de bank.
Dank je wel Willem, bye bye Ken!
Wil je van al het geld dat al aanwezig is een bepaald bedrag op jouw rekening creëren dan zal jij intentie en (door die intentie geïnspireerde) acties moeten toevoegen.
Maar… mijn open hoofd draait overuren….zou Honda nou juist bedoelen dat je juist níet moet sparen voor die ton? Dat het puur gaat om er op te durven vertrouwen dat er voldoende geld beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt? Geen intentie, geen acties.
Wauw die voelt spannend, en ik merk op dat ik het woordje durven gebruik. Durven verraadt het moeten aanspreken van moed. Dus toch; angst en een behoefte aan veiligheid?
Hoe erg is sparen van geld nou eigenlijk echt?
Dat heeft alles te maken met de intentie om die ton op de bank te willen creëren.
Is de intentie gebaseerd op een angst voor schaarste dan zal de uitkomst angstig geld zijn. Geld dat zich oppot en niet uitgegeven wordt. Want stel je voor dat…!
Is de intentie gebaseerd op een wens om ook in de toekomst goed voor jezelf te kunnen zorgen, dan gaat het om liefde voor jezelf en is mijn inziens de uitkomst wél happy money.
Ik merk dat ik in kringetjes blijf draaien. Inderdaad, hoe mooi zou het zijn als je volledig met vertrouwen in het leven staat. Er altijd van uit gaat dat alles altijd goed komt. Goed ís! Voor mij voelt dat niet realistisch en ik ben bang dat het Honda’s conclusie zal zijn dat ik er dus nog geen vertrouwen in heb ;)
En ja dat klopt, ik geef het toe. Ik zal vooralsnog actief veiligheid blijven creëren maar zal vanaf nu wel beter de intentie erachter onderzoeken. Want zo schrijft Glaudemans: kleine intentie geeft kleine manifestatie, grote intentie geeft grote manifestatie.
Vanaf nu ga ik voor groot en blij geld!
*1) ik wil benadrukken dat ík dit zo lás en dat dat niet wil zeggen dat Ken dit per sé zo heeft gezegd of dat Tanja dit per sé zo heeft opgeschreven. Helaas kan ik de replay van de workshop niet meer terugkijken.
*2) ik adviseer je om het boek Universele Wetten van Willem Glaudemans zelf te lezen voor meer context over deze stelling