WIL JE MET ONS KENNISMAKEN?

Is spaargeld angstig geld?

Door Mariëtte – Het voordeel van samen ondernemen is dat je 2x zoveel slagkracht hebt. Je hoeft niet alles zelf te doen en dat geldt ook voor het lezen van boeken en het volgen van workshops of webinars. Behalve slagkracht dus ook 2x zoveel inspiratie waarbij de ander kan meeliften op de aantekeningen en opgedane kennis van de ander.

Zo volgde Tanja de workshop “Happy Money” van Ken Honda en was ik blij met haar samenvatting.

Ik las in haar aantekeningen onder andere over Honda’s 4 principes van Happy Money, waarvan nr 3 ‘vertrouw op geldstromen’ is. Aangevuld met de opmerking dat het sparen van geld voortkomt uit het ontbreken van vertrouwen dat er voor je gezorgd zal worden. Er is dan sprake van angst, stagnatie, krapte en een behoefte aan veiligheid. (*1)

Ik schrok! Legt dit principe een bommetje onder ons programma Grip op Geld? Doen wij het verkeerd en bevestigen wij alleen maar de angst van ondernemers terwijl het juist onze bedoeling is om ze zelfvertrouwen en kracht te geven door goed voor hun geld te zorgen? Zien wij het dan helemaal verkeerd?!?

Nou moet gezegd dat ik volgens mijn Human Design een volkomen open hoofd heb en dat betekent in mijn geval dat alles (wat ik lees, hoor, zie) nogal overweldigend binnen komt, waarbij ik er dan gelijk iets van vindt en er gelijk iets mee moet. Gelukkig leer ik steeds beter de relevantie van mijn gedachten te bevragen en stil te staan bij wat ik werkelijk voel. Zo ook, in dit geval. Hoewel ik Honda’s principe 3 goed begrijp en ik het er ook niet oneens mee ben, voelde ik ook dat het voor mij niet de gehele waarheid is. Het is volgens mij genuanceerder dan wat ik in de aantekeningen las.

In het ‘Boek van de universele wetten’ van Willem Glaudemans las ik iets wat voor mij een beetje meer licht scheen op dit principe en op ons programma Grip op Geld.

In hoofdstuk 1.1 doet Glaudemans de formule voor de Wet Van Creatie uit de doeken: creatie is potentie maal intentie wat zorgt voor coherentie waaraan je actie toevoegt wat resulteert in manifestatie.
Met andere woorden: als je een samenhangend eindproduct wilt creëren dan zijn er behalve potentie ook intentie en acties nodig. En het hangt van de mate van intentie af hoe het eindproduct er uit zal zien.

Glaudemans schrijft in dit hoofdstuk ook: ‘evolutie gezien als proces van toevallige mutaties voortkomend uit kopieerfouten van DNA lijkt zo beschouwd een misvatting: een hoop losse stenen wordt niet zomaar een huis al wacht je miljarden jaren.’ (*2)

Ha! Dit bevestigt mijn gevoel dat je kunt vertrouwen tot je een ons weegt, maar dat manifesteert niet zomaar een ton op de bank.
Dank je wel Willem, bye bye Ken!

Wil je van al het geld dat al aanwezig is een bepaald bedrag op jouw rekening creëren dan zal jij intentie en (door die intentie geïnspireerde) acties moeten toevoegen.

Maar… mijn open hoofd draait overuren….zou Honda nou juist bedoelen dat je juist níet moet sparen voor die ton? Dat het puur gaat om er op te durven vertrouwen dat er voldoende geld beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt? Geen intentie, geen acties.
Wauw die voelt spannend, en ik merk op dat ik het woordje durven gebruik. Durven verraadt het moeten aanspreken van moed. Dus toch; angst en een behoefte aan veiligheid?

Hoe erg is sparen van geld nou eigenlijk echt?

Dat heeft alles te maken met de intentie om die ton op de bank te willen creëren.
Is de intentie gebaseerd op een angst voor schaarste dan zal de uitkomst angstig geld zijn. Geld dat zich oppot en niet uitgegeven wordt. Want stel je voor dat…!
Is de intentie gebaseerd op een wens om ook in de toekomst goed voor jezelf te kunnen zorgen, dan gaat het om liefde voor jezelf en is mijn inziens de uitkomst wél happy money.

Ik merk dat ik in kringetjes blijf draaien. Inderdaad, hoe mooi zou het zijn als je volledig met vertrouwen in het leven staat. Er altijd van uit gaat dat alles altijd goed komt. Goed ís! Voor mij voelt dat niet realistisch en ik ben bang dat het Honda’s conclusie zal zijn dat ik er dus nog geen vertrouwen in heb ;)

En ja dat klopt, ik geef het toe. Ik zal vooralsnog actief veiligheid blijven creëren maar zal vanaf nu wel beter de intentie erachter onderzoeken. Want zo schrijft Glaudemans: kleine intentie geeft kleine manifestatie, grote intentie geeft grote manifestatie.

Vanaf nu ga ik voor groot en blij geld!

 

*1) ik wil benadrukken dat ík dit zo lás en dat dat niet wil zeggen dat Ken dit per sé zo heeft gezegd of dat Tanja dit per sé zo heeft opgeschreven. Helaas kan ik de replay van de workshop niet meer terugkijken.

*2) ik adviseer je om het boek Universele Wetten van Willem Glaudemans zelf te lezen voor meer context over deze stelling

← Terug naar overzicht

Referenties

Eva Cornet

“Mariëtte coacht je op een prettige manier zodat je meer focus je onderneming kunt aanbrengen en beter je ideale klant kunt bepalen. Echt een aanrader!”

Eva Cornet

Loes Kamst

“Ik kwam naar de trainingsdag voor inzicht en om kracht op te doen. Het was een dag vol inspiratie. Tanja was zeer duidelijk en rustig.”

Loes Kamst

Yara van den Eertwegh

“Mijn wens was meer zekerheid ervaren in overzicht hebben op mijn financiën, weten dat mijn administratie klopt. En hoe ik kan omgaan met verschillende potjes en geld opzij leggen. De excel tool en het gedachtegoed van Profit First biedt mij dat nu”

Yara van den Eertwegh

Guy Klooster

“Ik ben erg tevreden met de samenwerking en het contact met Ellen. Ik probeer alles op de juiste posten te boeken, Ellen corrigeert waar nodig. Tot op heden erg tevreden, raad het iedereen aan”

Guy Klooster

Ben Prins

“In de masterclass merkte ik al dat cijfers concreter zijn en ook dat er meer overzicht is. De sfeer was heel open en informeel. Heel fijn! Dat maakt de lastige cijferwereld veel toegankelijker”

Ben Prins

Ingrid Boot

“Ik werk al behoorlijk wat jaren als ondernemer, maar al die jaren vond ik het lastig om een goed overzicht te krijgen in mijn financiële administratie. ik deed maar wat …beetje sparen , rekeningen betalen , best ok. Deze workshop met Tanja heeft mij alle tools gegeven waarmee ik volledig aan de slag kan.”

Ingrid Boot

Jolanda Schut

“Ik wilde graag meer inzicht in cijfers. Het was fijn om tijdens de training meer kennis op te doen. Bijvoorbeeld het verschil tussen cijfers en geld. Dank je wel Tanja!”

Jolanda Schut

Miriam van der Zee

“Ik ben weer wakker geschud en aan het denken gezet”

Miriam van der Zee

Angelique Goos

“De potjes helpen mij overzicht te behouden!”

Angelique Goos

Annemiek Beets

“Ik ging open de training in. Heb me weer over grenzen heen gezet; heb nu inzicht in mijn eigen cijfers. Ik kan een training door Tanja zeker aanraden aan anderen!”

Annemiek Beets

Anne-Marije van Riet

“Inzicht in cijfers geeft plezier, waardoor geld een andere lading krijgt!”

Anne-Marije van Riet

Vincent Voorduin

“Mariëtte en Tanja hebben mij geholpen om mijn cash flow in kaart te brengen. Door te werken met het CijferParadijs werd voor mij duidelijk waar kansen lagen tot (financiële) groei en waar ik eventueel kon besparen op kosten. Het heeft mijn ontwerpbureau een enorme boost geven en meer plezier  in het werken met geld. Ik beveel ze van harte aan.”

Vincent Voorduin

Roos van Harderwijk

“Administratie & geld. Ik vind het ingewikkeld en gewoon niet leuk. Tanja en Mariëtte hebben mij geholpen dit scherp te krijgen”

Roos van Harderwijk

Raymond & Linda

“We waren erg nieuwsgiering naar de training Cijfers & Geld en de dag heeft aan alle verwachtingen voldaan. Het inzicht dat meer ondernemers met dezelfde problemen zitten. En dat we cijfers best wel goed begrijpen! Het was een leerzame dag en we kunnen de training van harte aanbevelen.”

Raymond en Linda

Odette

“Tanja creeert een open, veilige warme sfeer in de masterclass. Door spaardoelen helder te krijgen wordt het makkelijker en leuker!”

Odette

Jacklin Goverde

“Het is voor mij een verademing dat ik het niet alleen hoef te doen. Want je kan dingen wel snappen maar het voor jezelf doen is een heel ander verhaal, daarvoor moet je gewoon met een expert samenwerken. Zoals de toppers van Het CijferParadijs!”

Jacklin Goverde

Evie Daniels

“Mariëtte weet je als ondernemer enthousiast te maken voor cijfers. Ik heb nu goed overzicht over mijn financiën en en ga veel planmatiger en efficiënter te werk. En zo wordt mijn onderneming steeds gezonder, op alle terreinen”

Evie Daniels

Jolanda de Jong

“Na de masterclass Grip op Geld ben ik zekerder geworden om mijn bedrijf verder te helpen. Ik ben de geldcoaches erg dankbaar voor deze kans en raad het iedereen aan. Professioneel en ze geven je vertrouwen, ook als je weinig met boekhouden en geld hebt”

Jolanda de Jong

Annemieke Jongbloed

“De masterclass was helder met een goede opbouw, persoonlijk en uitdagend. ik ben nu in staat realistische doelen te stellen.”

Annemiek Beets

Charlotte Puyman

“Ik vond het een heel zinvolle en waardevolle middag! De masterclass Grip op Geld biedt het inzicht om met meer vertrouwen en gevoel van vrijheid uitgaven te plannen”

Charlotte Puyman

Rob Nierop

“Het CijferParadijs werkt al jaren samen met Snelstart. Als klant word je op een fijne manier en echt als mens en ondernemer ondersteund. Geen administratie stress meer en alle focus op de toekomst!”

Rob Nierop

Marcella van Doorn

“Als zelfstandig ondernemer maak ik gebruik van de diensten van Het CijferParadijs. Ik ben supertevreden. Werken met het programma Snelstart waardoor boekhouden weer leuk word en mij niet veel tijd kost. Yvonne is de stille motor: bescheiden en op de achtergrond verzorgt zij de BTW-aangifte en reageert ze op vragen tussendoor. Betrouwbaar en degelijk!”

Marcella van Doorn

Mary Nap

“Dit ging veel dieper dan kennis van geld. Moneymindset! Leuk om met het geldspel de inkomsten en kosten van je eigen bedrijf duidelijk te maken. Inzicht in je financiën is heel belangrijk.”

Mary Nap

Richard Wolfe

“…. Pijn… ondernemerspijn…. het ging eigenlijk heel goed met mijn bedrijf als je keek naar de klanttevredenheid maar toch was wat er onder de streep over bleef jaar na jaar teleurstellend. Dankzij de dames van Het CijferParadijs en hun begeleiding in de Grip op Geld methode scoor ik als ondernemer duidelijk een hoger cijfer en een rustigere vakantie”

Richard Wolfe

Jose Koster

“Zo blij dat ik door Het CijferParadijs wordt ondersteund bij mijn financieel management! Deze vrouwen verstaan hun vak en weten het concept ‘boekhouden’ ook nog eens zo te brengen dat je er bijna zin in krijgt. Nu ik zicht heb op mijn financiële stromen heb ik veel meer rust”

Jose Koster

Linda Hof

“Bij Tanja heb ik de masterclass Grip op Geld gevolgd. Een fijne middag vol goede inzichten! Echt een aanrader!”

Linda Hof

Jelle Batteram

“Je voelt je bij Tanja ontzettend op je gemak terwijl het voor mij toch vrij persoonlijke materie is.”

Jelle Batteram

Sanna Langereis

“Een hele fijne middag ‘Grip op Geld’ heb ik mogen volgen. Eindelijk echt overzicht over de financiën van mijn onderneming. Ik weet nu welke stappen ik wil nemen dit jaar en wat ik te doen heb om te gaan groeien. Ik begin cijfers leuk te vinden!”

Sanna Langereis

Laura Grüntjens

“Mariëtte vertelt lekker, helder en vooral enthousiast. Het meest nuttige van de online workshop vond ik de verschillende rekeningen openen. Dat was echt een eye-opener!”

Laura Grüntjens