Drie artikelen geleden stelde ik dat geld wél gelukkig maakt. Volgens sommigen had ik daarin ongelijk. Ondanks dat men het wel met mij eens was dat een gebrek aan geld zorgt voor stress en een gevoel van onbehagen.
Laat ik het dan nu anders verwoorden. Geld draagt bíj aan geluk. Want om een gevoel van geluk te ervaren, zijn het hebben van plezier, tevreden zijn en zingeving – van waarde zijn voor anderen – belangrijke onderdelen van de geluksformule.
Je zou kunnen stellen dat je plezier kunt hebben en tevreden kunt zijn zonder geld. Een liedje zingen bijvoorbeeld kost immers geen geld. Tenzij je een groot publiek wilt bereiken (amuseren, troosten, inspireren) en je daarvoor een microfoon en versterker nodig hebt.
In dit artikel wil ik dan ook onderzoeken hoe geld zich verhoudt tot het laatste deel van de formule: zingeving. Ik dook het internet op wat anderen daar al over gezegd hebben.
Op GZ-Plein lees ik een artikel over het nut van zingeving. Er worden een aantal vragen opgesomd die je jezelf kunt stellen als je op zoek bent naar de zin van jouw leven. Een van de vragen is “wat zou je met je leven doen als geld geen rol speelt?”.
Wat een b*llsh*t s is het eerste wat ik denk. Geld speelt wel een rol! Ik ben misschien te realistisch aangelegd om iets met deze vraag te kunnen. Laten we wel wezen. Al sinds we in 1943 kennismaakten met de ‘piramide van Maslow’ – een visueel hulpmiddel bij zijn motivatie-theorie – weten we dat we ons pas met zingeving kunnen bezighouden als aan alle andere behoeften is voldaan. Pas als je te eten en te drinken hebt, warm en veilig bent ontstaat er ruimte voor zelfontplooiing en zingeving.